27 Şubat 2010 Cumartesi

Vesikalı yarim

Ben kadının ilkevela zeki olanını, sonra zekasını güzel ve faydalı işlerde kullanabilenini severim. Kullanmadıktan sonra zeka da, bir nevi göğüs küçültme operasyonuyla alınabilsin, fazlalıktan belleri, sırtları ağrımasın ihtiyacı olmayanların.
Tübitak ödüllü, Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Özlem Savaş'ın üçüncü sınıf filmlerden pavyon şarkıcılığına uzanan öyküsünü daha önce buradan mı, Twitter'dan mı ne, altyazı geçmiştim. Bu kadının "başım alıp nerelere gidem" tarzı salkımsaçaklığı beni ziyadesiyle üzüyor. Seray Sever bile ekonomi programı sunabilecek kadar Türkiye'de eğitimin açacağı kapılar konusunda bilinçlenmişken (Boğaziçi Üniverçita Ekonomi mezunuydu o da, zira), Sayın Savaş'ı da kendi alanında, bilgisayarının başına çağırıyoruz. Akılsız kadın yoktur, çok akıllı olduğu için kendiliğinden restart atıp sıfırlanmış kadın vardır.

Lindsay Lohan'ın profesyonunu zaten hiç çözemedim. Tübitak'tan bursu yok, okul da bitirmemiştir. Niyeyse fizikselin ötesinde, bir kader ortaklığı da görüyorum bu ikisinde. O düşmüşlük, gözlerindeki o "ben kendime zararı dokunacak bir iş ettim ama, bilmiyorum ki ne iş ettim. Galiba toplarlamak için artık çok geç" bakışı adamın içini buruyor.

Son olarak güzel bir özdeyişle huzurlarınızdan kaçıyorum: ÖZ ÖZÜNE EDENİ, EL YIĞILSA EDEMEZ. Anlamayanlar için çevirisi, bir sonraki bölümde gelecek.

6 yorum:

seyyarat dedi ki...

Ben de çok üzülüyorum bunlara. Lindsay hadi neyse de Özlem Savaş annemin bile derdi. Kızın elinde mesleği de var ama görüyor musun diyerek...

hevesli bardak dedi ki...

Böyle akıl almaz çelişkiler, yanlışlıklar benim canımı çok sıkıyor. Kendi derdimmiş gibi anlamaya çalışıyorum.

Şimdi bu kız iyi kötü baaziçi bilgisayarı bitirmiş mi, bitirmiş. Diyelim ki şu çalışarak her engeli aşıp her şeyi başaran kızlardandı. Kensini bir süpperzeka olarak düşünemedim. Ondan sonra işte çok güzel, çok "yetenekli" olduğunu farketti, mesleği icra etmek yerine kendini ışıltılı dünyaya verdi.

Şindi o dünyanın da kendine has kuralları var takdir edersin, bir ösym'ye, bir baaziçi'ye benzemez anadın? Özlemim savaşım bu dünyanın kuralını çözememiş, şöhreti yanlış rehberle aramış gibi gelir bana. Bir de alkolik olmuştu bir ara. Elindeki gül gibi mesleği ise işlemeyen demir gibi pas tuttuğundan tutulur tarafı kalmamış olsa gerek.

jeuparti dedi ki...

zaten boğazçi nin giriş kapısına 'bir gün herkes 15 dakikalığına medya maymunu olacak' yazmışlar artık hoho.

özlem savaş ta aile baskısıyla seçmiştir belki bölümü, bunları bilemeyiz. ajdar ın da makina mühendisi olduğunu hatırlatırım acı acı. neyse ki herkes kendi mesleğini yapmıyor.

üzüleceksem eğer lindsay e üzülüyorum ya ben. gencecik yaşta otuzluk kadın gibi oldu, başına gelmeyen kalmadı. geçende evini göstermişti ya medyaya. yazık ambar müdürlüğü daha derli topludur.

Elmoş dedi ki...

Bende de o tip yanlışlara tahammülsüzüm, senelerdir Seren Serengil'le çok yakın arkadaş olmak, Asena'yla uzun uzun konuşmak falan istiyorum. Her şeyi tek başına düzeltme isteği tek çocuk sendromumdan kaynaklanıyor sanıyorudum, halbuse hepbirlikteymişiz.

gulaye dedi ki...

Birşey hatırladım şimdi Özlem sAvaş hakkında. Zamanında tam emin değilima ama büyük ihtimal boğaziçi üniversitesinin mezunlar dergisinde okumuştum,özlem Savaş okulu tam bitiremedi diye bir açıklama yapmışlardı ,Özlem'in bitirdim demesi rahatsız mı ne ediyormuş kendilerini. Bizim okulumuzdan looser çıkmaz hesabı herhal.

Adsız dedi ki...

meslek hayat kurtarmaz. azcık oturup düşünmek kurtarabilir. en azından denemeye değer. napıyorum lan? akabinde anne beni bataklıktan çıkar denebilir. sıçtı balık yan gider diyip boğulunabilir. ya da bilgisayar başına geçip harakiri yapılabilir.